Bonusprogram finns inom de flesta branscher, inte bara inom flyg. Det är ett belöningssystem som på något sätt premierar exempelvis en duktig och flitig spelare, anställd eller motionär. Detta bidrar till motivation och lust. Bonussystemen kan se olika ut och bygga på ett flertal faktorer beroende på vilken bransch det handlar om.

Ett bonussystem inom spelvärlden kan både bygga på hur ofta du återkommer till sidan, gör en insättning och spelar, samt hur stora dina framgångar är. Det är ofta en hel det att tänka på när det gäller bonusar. Det belönar alltså både flit och skicklighet. Ett bonusprogram kan ofta syfta till att få de anställda att arbeta mer hållbart och få insyn i etiska frågor.

Ett hållbart arbetssätt

Att arbeta hållbart kan innebära flera saker, till exempel att ta hänsyn till miljö och natur samt att tänka på personalens hälsa. Bland annat försäkringsbolaget Folksam har haft seminarium i detta ämne och vill förena hållbarhetstänk med premiering. En fördel med bonussystem är att det går att skapa något som annars skulle vara svårt. Ett bonussystem kan alltså användas som en morot för att komma åt ett problem. Förutom hållbarhet kan det handla om jämställdhet och arbetsplatsolyckor. Jämställdheten måste öka och olyckorna minska för att bonusen ska kunna betalas ut. Då blir den inte enbart till glädje för en enskild individ utan gör även samhällsnytta.

Affiliates

När tekniken utvecklas skapas också nya möjligheter som affiliates. Det är en typ av bonusprogram som man både kan arbeta aktivt med eller se som en ren bonus. Ofta handlar det om att lägga ut länkar i sina sociala medier för att andra ska klicka på dem och sedan handla inne på sidan. Idag använder sig flera stora företag av affiliateslänkar som Ellos. Om du genererar en ny kund kan du få procent på hela dennes beställning. Hur mycket varierar mellan företagen. Hos just Ellos gäller 13 %, vilket kan bli en bra bonus för dig om du lyckas få några vänner att handla hos företaget.